Tot ce trebuie sa stii despre vopseaua de par

25/09/2021
Tot ce trebuie sa stii despre vopseaua de par
De obicei, oamenii isi coloreaza parul pentru a-si imbunatati aspectul, De exemplu, vei observa ca destul de multe persoane in varsta isi coloreaza parul negru pentru a arata mai tinere si mai frumoase. Principalele ingrediente chimice implicate in procesul de colorare sunt peroxidul de hidrogen si amoniacul. 

Sunt aceste ingrediente nocive?


Cu cat e mai mare cantitatea de peroxid de hindrogen dintr-o vopsea de par, cu atat e mai mare cantitatea de sulf indepartata din par. Pierderea sulfului are ca rezultat intarirea parului si pierderea in greutate. 


Pe de alta parte, amoniacul actioneaza ca un catalizator atunci cand culoarea permanenta a parului e combinata cu peroxidul de hidrogen. La fel ca toate produsele alcaline, amoniacul ajuta la separarea cuticulei si permite culorii sa patrunda cortexul parului.


In functie de cantitatea acestor substante chimice din vopsea, vopselele de par sunt clasificate in trei categorii principale: vopsele temporare, semipermanente si permanente. 


Vopselele de par temporare

De regula, acestea sunt folosite atunci cand cineva merge la o ocazie speciala. Daca ai un eveniment special si vrei ca parul tau sa arate spectaculos, atunci cu siguranta vei folosi o vopsea temporara si il vei aranja cu ondulatoare par ca sa obtii un look cu adevarat elegant. 

Aceste vopsele se gasesc de obicei in geluri, spray-uri, spume si sampoane.


In majoritatea cazurilor, particulele de pigment din acest coloranti sunt mari si nu pot patrunde in stratul de cuticule; particulele raman aderente la axul parului si sunt de obicei indepartate cu usurinta doar intr-o singura samponare.


Vopselele semipermanente

Acestea acopera firul de par, si de asemenea schimba culoarea acestuia in diferite nuante de rosu, albastru si roz. Vopseaua semipermanenta adauga practic culoare parului, fara a schimba prea mult culoarea naturala. Acest tip de vopsea consta in mici molecule care patrund in firele de par prin cuticula, dar care nu afecteaza pigmentarea naturala a acestora. Dupa mai multe spalari, aceste molecule - fiind atat de mici, parasesc in cele din urma firul de par, lasandu-l asa cum era inainte de vopsire. Odata aplicata, vopseaua semipermanenta dureaza intre 6 si 12 spalari si are capacitatea de a acoperi pana la 50% din firele albe. Aceasta nu trebuie amestecati cu alte componente.


Vopseaua semipermanenta imbunatateste culoarea naturala a parului, insa nu ii confera acestuia luminozitate deoarece nu contine amoniac sau peroxid. 


Vopselele de par permanente

Vopselele permanente sunt folosite atunci cand iti doresti sa indepartezi pigmentul natural al parului si sa il inlocuiesti cu alte culori. De regula, se foloseste pentru schimbari majore ale culori parului - trecerea de la negru la blond sau invers. Particulele de vopsea sunt de obicei de dimensiuni foarte mici - astfel incat intra cu usurinta in cuticula, si, prin urmare, provoaca o schimbare permanenta a culorii parului. Aceasta e cea mai buna vopsea pentru acoperirea firelor albe, care apar odata cu inaintarea in varsta. 


Vopseua permanenta de par foloseste atat peroxid, cat si amoniac, astfel incat atunci cand moleculele intra in par, acestea reactioneaza si se extind la o dimensiune care nu poate fi de fapt spalata. Singura solutie la aceasta metoda, in afara de a vopsi din nou parul, este de a-l lasa sa creasca.


Acest tip de vopsea de par reactioneaza deschizand la culoare pigmentarea naturala a parului, formand o noua baza si apoi adagand o noua culoare permanenta, care se combina cu propriul pigment natural de par. Acesta este motivul pentru care culoarea pe care trebuie sa o alegi pentru a-ti vopsi parul poate sa arate diferit pe altcineva care a folosit aceeasi culoare. 


Acestia sunt principalii coloranti pe care ii poti folosi pentru a-ti colora parul. In schimb, trebuie sa retii faptul ca desi colorantii sunt foarte eficienti atunci cand vine vorba de functionalitate, acestia pot duce la deteriorarea parului. Pielea poate fi, de asemenea, alergica la anumite tipuri de vopsele. Datorita acestui fapt, trebuie sa fii foarte atent si sa te asiguri ca testezi intotdeauna produsul inainte de a-l cumpara.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu