Epilarea cu ceara calda

24/10/2021
Epilarea cu ceara calda

Firul de par este dispus intr-un tub numit folicul, ce face un unghi de 45 de grade pe suprafata pielii. Cresterea parului este provocate de cheratinizarea continua a celulor care se regenereaza o data cu smulgerea firelor de par.In cazul epilarii, taierii firului de par. Uneori se poate observa o pilozitate anormala a firului de par, acesta fiind lung si gros. Aceasta crestere exagerata poate fi pe fond ereditar sau datorataa unor tulburari endocrine.

Metodele de indepartare a parului:

  1. Aparatul de ras
  2. Decolorarea
  3. Pensatul 
  4. Cremele depilatore
  5. Electro Coagularea
  6. Epilare cu SPL-IPL
  7. Epilare cu ceara calda

Ceara calda este de doua feluri: Ceara traditionala sau ceara de unica folosinta

1 Epilarea cu ceara calda sau traditionala

 

Ceara calda se foloseste de obicei in zona axilei si zona inghinala. Aceasta este un amestec de colofoniu, ceara de albine, dioxid de titan, uleiuri minerale si parfum. Exista si tipuri de ceara care pot ingloba ingredienti precum: azulena, aloe vera, amestecuri din citrice, cacao.

Ceara traditionala se aduce in stare lichida folosind un incalzitor special care este prevazut cu un vas unde se pune ceara in forma solida. Aparatul are un termostat care ajuta la reglarea temperaturii acesteia cand devine lichida,

Ordinea operatiilor la epilarea cu ceara traditionala:

  1. Se incalzeste ceara cu 40 ,50 de minute inainte de epilarea propriuzisa. Se pregatesc toate produsele si accesoriile de care avem nevoie:
    • manusi- pentru a nu le lipi mainile de ceara 
    • lotiune antiseptica sau lotiune tonica cu alcool
    • pudra de talc- pentru a folosi in momentul in care avem o zona cu exces de sebum
    • alcool sanitar
    • ulei dupa epilat, balsam sau gel racoritor
  1. Se studiaza zona care urmeaza a fi epilata , astfel incat sa putem observa daca prezinta zgarieturi sau pete.
  1. Trebuie sa ne spalam bine pe maini, sa ne dezinfectam si sa folosim manusi de unica folosinta
  1. Se pregateste zona pentru epilat : 

pe picioare si brate ,se sterge zona cu lotiune tonica

pe zonele sensibile stergem zona cu lotiune tonica si aplicam pudra de talc

  1. Se verifica temperatura cerii inainte de aplicare 
  1. Daca temperatura cerii este optima, se ia cu ajutorul unei spatule, se invarte pe aceasta si se aplica pe suprafata pielii unde dorim indepartarea parului. Aceasta se aplica in fasii de 5-6 cm latime, in sensul cresterii firelor de par. Fasiile trebuie sa aiba grossime uniforma, iar la finalul benzii aplicate sa fie putin mai groase. Acest lucru ajuta la prinderea ulterioara a cerii. 
  1. Se lasa ceara sa se raceasca pentru a o putea desprinde cu usurinta. Fasiile se trag in sensul invers cresterii firelor de par. Se sustine pielea cu cealalta mana, iar operatiunea se face cu o miscare sigura si rapida. Astfel se procedeaza pe toata portiunea de piele ce se vrea a fi epilata.
  2. Dupa terminarea epilarii, se curata pielea de resturile de ceara cu un ulei special. Se sterge excesul de ulei cu un servetel si se aplica un gel emolient pe suprafata epilata.

2 Epilarea cu ceara de unica folosinta sau liposolubila

Acest tip de ceara este un amestec de glicerina, parafina lichida, ceara alba, ceara microcristalina, dioxid de tinat. Necesita folosirea benzilor de hartie. Se poate aplica pe majoritatea zonelor de epilat. Aplicatorul se gaseste sub forma de roll-on si este de diferite dimensiuni. Sunt cele inguste pentru zonele de mustata sau zonele inguste, sau mai late si pot fi folosite atat pe picioare, cat si pe brate. Se incalzeste ceara la o temperatura de aproximativ 40 -50 de grade. Incalzirea cerii se face intr-un incalzitor special cu termostat cu lacas special prevazut in care se introduc cartusele de ceara.

Din punct de vedere igienic si al transmiterii bolilor, metoda care foloseste cartusul de unica folosinta este cea mai recomandata..

Spre deosebire de ceara traditionala, stratul de ceara care se aplica pe piele este mai subtire. Ca si in cazul cerii traditionale, se aplica in sensul firelor de par.

Pentru indepartarea cerii care inglobeaza firele de par este necesara aplicarea unor benzi de hartie peste care se exercita o presiune usoara cu toata palma, timp de 3 sau 4 secunde in acest fel asigurandu-se o aderenta cat mai buna a cerii pe hartie. Benzile de hartie se indeparteaza in sensul invers al cresterii firelor de par ca la metoda cu ceara traditionala.

Aplicare ceara de unica folosinta

Se aplica in sensul cresterii firului de par , cartusul este tinut inclinat la un unghi de 45* fata de piele, astfel incat sa intindem un strat de ceara uniform si subtire pe piele.

MAre atentie la incalzitoarele mono, cu acestea nu se lucreaza ele fiind in continuare conectate la priza.

Daca in zonele invecinate unde am aplicat ceara exista sensuri diferite de crestere a parului, se aplica ulterior exact in sensul cresterii firului de par.

Peste ceara, se aplica fasia de hartie si se trage in sensul opus cresterii firului de par.

Reguli de care sa tineti cont in timpul epilarii

Oricare din cele doua metode de epilare folositi, exista cateva reguli de care trebuie sa aveti grija. Acestea nu se fac in toate conditiile si pe orice piele. Totodata, sunt cateva precautii de care trebuie sa tineti cont:

  • NU se revine cu ceara liposolubila (de unica folosinta) pe o zona deja epilata , spre deosebire de ceara traditionala. Iar firele de par ramase de la ceara liposolubila se trag cu penseta.
  • In regiunea sprancenelor nu este indicata smulgerea mecanica cu fasii de ceara calda. Aceasta slabeste tonusul muschiului zonei oculare.
  • Nu se aplica ceara si nu se smulg firele de par din alunite, zgarieturi sau pete
  • Inainte de a aplica cu spatula ceara traditionala, trebuie intotdeaua verificata temperatura.

Metodele de indepartare a parului nedorit sunt cateva, 7 mai exact, dar cea mai eficienta epilare si rapida este cea cu ceara. Epilarea cu ceara calda se face relativ repede comparativ cu alte masuri. Da, se poate intampla sa existe iritatii dupa aplicarea de ceara calda si smulgerea ei. Dar lipsa parului din zona epilata este de lunga durata si foarte fina, incomparabil cu rasul sau cremele pentru acest procedeu. Oricum exista atat produsesle antiseptice , cat si produsele emoliente, care ne ajuta la reducerea inflamatiei sau rosetei dupa epilat. Cat despre procedeu in sine, da, poate speria si prima data sigur o sa fie dureros. Dar o data ce mergeti regulat la salon sau va epilati acasa cu ceara , o sa vedeti. Firele de par se raresc, se subtiaza si chiar pielea devine mai catifelata. Plus ca durerea odata ce firul de par se subtiaza este mult mai suportabila. Ceara traditionala este oricum in ziua de astazi usor de procurat.

Online, avem o varietate foarte mare de ceara. Iar tehnica de indepartare a parului nu este una foarte complicata. Putem alege dintre o ceara traditionala sau una elastica, oricare din ele avand parfum sau culoare diferite. Cu cea elastica , dupa cum ii poarte numele, este mai usor de intins. Sta pe spatula mai usor, nu este la fel de lichida ca cea traditionala si ajuta la asezarea ei pe suprafata de epilare. Pentru a ajunge ceara in forma lichida exista incalzitor de ceara, atat pentru ceara liposolubila, de unica folosinta, cat si pentru ceara traditionala. Decantor pentru ceara de unica folosinta este unul mono. Incap doua cartuse simultan, se pot incalzi amandoua simultan sau putem folosi doar unu din ele. Cat despre decantorul de ceara traditionala sau elastica, este un recipient cu o galetusa metalica care serveste la topirea cerii si la aducerea ei la temperatura optima folosirii. Oricare varianta este ideala atat pentru acasa cat si pentru salon.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu